donderdag 27 augustus 2015

Pesten op het werk kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid

Met dank aan GGZnieuws is dit artikel opgesteld.

Wie denkt dat pesten alleen onder kinderen voorkomt heeft het mis. Ook onder volwassenen wordt gepest, al komt dat niet altijd tot uiting door schelden, duwen en trekken. Pesten kan ook bij volwassenen ernstige gevolgen hebben. Soms gebeurt het in groepsverband en grijpen omstanders niet of nauwelijks in, waardoor degene die gepest wordt geen enkele steun ervaart.

Langdurig pesten kan leiden tot ernstige psychische problemen als angststoornissen en een Post Traumatische Stress Stoornis (PTSS). Het kan iemand voor het leven beschadigen. Het is van belang erover te praten en zo snel mogelijk hulp te zoeken.

Pesten op het werk wordt vaak onderschat. Pesten op het werk is een voorname reden waarom mensen ontslag nemen of zich ziek melden (vaak voor langere tijd).

Slachtoffers praten zelden uit zichzelf over pesterijen. Ze hebben vaak het gevoel dat het hun eigen schuld is. Ze schamen zich, of denken dat praten toch niet helpt. Ze zijn bang dat het pesten erger wordt als uitkomt dat ze erover praten, of dat ze niet serieus worden genomen. Zwijgen houdt pesten juist vaak in stand. Door het pesten bekend te maken, kan het stoppen. Een collega of een leidinggevende kan een helpende hand bieden en indien nodig verwijzen naar de Arboarts of een (onafhankelijke) vertrouwenspersoon.

Als er ergens gepest wordt, is het belangrijk dat er wordt gewerkt aan een cultuurverandering. Leidinggevenden en mediators kunnen hierin een belangrijke rol spelen. Een methode die soms wordt toegepast is dat het slachtoffer aangeeft aan de collega's wat het pesten met hem of haar doet en aandringt op het stoppen met het pesten.

Artikel: Pesten op het werk kan ernstige gevolgen hebben.
http://www.ggznieuws.nl/home/pesten-op-het-werk-kan-ernstige-gevolgen-hebben/

Artikel: "Pestslachtoffers herstellen nooit, pestkoppen evenmin."
http://www.ggznieuws.nl/home/pestslachtoffers-herstellen-nooit-pestkoppen-evenmin/

Artikel: Pesten op het werk heeft een duidelijke relatie met mentale problemen
http://www.ggznieuws.nl/home/pesten-op-het-werk-heeft-een-duidelijke-relatie-met-mentale-problemen/

Filmpje: Can Stress Actually Kill You?
https://www.youtube.com/watch?v=vzrjEP5MOT4

© Het Stop pesten op het Werk .nu team portal in opbouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten