dinsdag 22 december 2015

Voortgangsbericht 1 petitie 'Pesten op het werk in het wetboek van strafrecht'

Op 16 december 2015 is het voortgangsbericht 1 petitie 'Pesten op het werk in het wetboek van strafrecht' verstuurd.



==================================================

Beste Gerrit Hartholt

Op 22-09-2015 heeft u de petitie 'Pesten op het werk in het Wetboek van Strafrecht' ondertekend al 'Gerrit Hartholt' uit 'Dedemsvaart'. U heeft aangegeven op de hoogte te willen blijven van de voorgang van het initiatief met maximaal drie mails. Namens de petitionaris stuurt Petities.nl u het 1e voortgangsbericht. Stuur uw reactie op het onderstaande niet naar petities.nl, maar naar de petitionaris op info (at) stoppestenophetwerk.nu.

Beste ondertekenaar van de petitie 'Pesten op het werk in het wetboek van strafrecht."

Allereerst dank jullie wel voor het ondertekenen van deze petitie.
http://stoppestenophetwerk.petities.nl

Zoals jullie mogelijk al gelezen of gehoord hebben is de petitie op dinsdag 10 november 2015 aangeboden aan de Tweede Kamer. Aanwezig waren 7 Tweede Kamerleden van de vaste Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid te weten: Brigitte van der Burg (tevens voorzitter vaste Tweede Kamercommissie SZW), Steven van Weyenberg, John Kerstens, Perjan Moors, Selçuk Öztürk, Pieter Heerma en Paul Ulenbelt. De vaste Tweede Kamercommissie voor Veiligheid & Justitie was ook uitgenodigd maar die had die dag een afspraak buiten het Tweede Kamergebouw. Dat laatste bood de aanbieders van de petitie de gelegenheid om te benadrukken dat de bedoeling van deze petitie is om de  nu veelal afwezige preventie af te dwingen. Pesten op het werk in het strafrecht is aldus de opstellers en de indieners van deze petitie daarbij primair bedoeld als stok achter de deur in plaats van als stok om mee te slaan.

URL naar diverse info over de petitieaanbieding:
http://stoppestenophetwerk.blogspot.nl/2015/11/dinsdag-10-november-2015-is-door.html

Na afloop van het officiële deel van de petitieaanbieding is er informeel met de aanwezige Tweede Kamerleden gepraat, daarbij is aangegeven dat pesten op het werk in het strafrecht zodanig in de wet dient te worden geformuleerd, dat adequaat het herstel van de gezondheid van de slachtoffers en het eerherstel van de slachtoffers dient te worden bevorderd. Indien pestkoppen op het werk duidelijk meewerken aan herstel gezondheid en eerherstel slachtoffers dan dient daar bij een eventuele rechtszaak nadrukkelijk rekening gehouden te worden door de rechter. Anders geformuleerd een pestkop op het werk die toegeeft dat hij/zij het slachtoffer (of de slachtoffers) gepest / geintimideerd heeft, excuses aanbiedt en verder meewerkt aan herstel gezondheid en eerherstel slachtoffer (slachtoffers), zal dan bij een eventuele rechtszaak een lagere straf dienen te krijgen.

Vooraf aan de petitieaanbieding zijn een aantal documenten en artikelen naar de Tweede Kamerleden vaste Tweede Kamercommissie SZW en vaste Tweede Kamercommissie V&J gezonden, ter onderbouwing van de petitie.

Separaat zijn vakcentrale FNV, vakcentrale CNV en werkgeversorganisatie VNO-NCW per mail en/of telefonisch geïnformeerd over deze petitie en de zojuist genoemde documenten en artikele die naar de Tweede Kamer zijn gestuurd.

Enkele vragen die mondeling door de Tweede Kamerleden zijn gesteld, zijn na 10 november 2015 per mail beantwoord.

Een vraag die bij de opstellers en de indieners van de petitie leeft, te weten hoeveel slachtoffers van pesten op het werk worden er nu niet meer gepest door de (bij iedereen bekende) overheidscampagne 'Herken Pesten', daar is nog geen antwoord op gekomen.

Wanneer de petitie 'Pesten op het werk in het wetboek van strafrecht' door de Tweede Kamer besproken gaat worden, is niet geheel duidelijk. Wat daarbij mogelijk een rol speelt, is dat de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een toegezegde brief over de uitkomst van de gesprekken met VNG en sociale partners over de aanpak van pesten op het werk, nog niet naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. (De toezegging was dat deze brief uiterlijk oktober 2015 naar de Tweede Kamer gestuurd zou worden.)

De Telegraaf: Asscher praat met VNG en polder over pesten
http://www.telegraaf.nl/binnenland/24091934/__Campagne_tegen_pesten_op_werk__.html

Aanvullende info:
Definitie van pesten op het werk opgesteld door psycholoog Bob van der Meer:
http://stoppestenophetwerk.blogspot.nl/2015/11/definitie-van-pesten-op-het-werk.html

Artikel in Het Parool 'Soms is pesten echt misdadig':
http://stoppestenophetwerk.blogspot.nl/2015/11/artikel-soms-is-pesten-echt-misdadig.html

AvroTros Nieuwsshow item over pesten op het werk in het wetboek van strafrecht:
http://stoppestenophetwerk.blogspot.nl/2015/11/avrotros-nieuwsshow-over-pesten-op-het.html

Tot zover.

Allen het beste en goede feestdagen.

Met vriendelijke groet Gerrit Hartholt initiatiefnemer petitie 'Pesten op het werk in het wetboek van strafrecht'
https://www.linkedin.com/in/gerrithartholt/nl
info (at) stoppestenophetwerk.nu
Initiatiefnemer petitie 'Stop pesten op het Werk!'
Ervaringsdeskundige
Initiatiefnemer petitie 'Pesten op het werk in het wetboek van strafrecht'

P.S.1: Portal in opbouw Stop pesten op het werk .nu:
http://www.stoppestenophetwerk.nu
(Wegens de tot nu toe beperkte middelen is dit als tussenoplossing gekozen.)

P.S.2: Deskundigen netwerk Stagira:
http://www.stagira.nl

P.S.3: Deze voortgangsrapportage is verstuurd via www.petitie.nl, uw mailadres is niet bekend bij de opstellers / indieners van deze petitie.

ONDERTEKENING ONZICHTBAAR MAKEN?

Bij het onderteken heeft u gekozen voor een zichtbare ondertekening. Uw naam, woonplaats en functie zijn nu zichtbaar en vindbaar onder deze petitie op petities.nl. Wanneer u nu via een zoekmachine (zoals Google) zoekt naar uw naam ziet u deze pagina in sommige gevallen als resultaat. Uw ondertekening onzichtbaar maken kan via:
https://petities.nl/ondertekening/13c3000e71133bb001c5945901ca98f9815d46be

Vanaf het moment dat u gekozen heeft voor een onzichtbare ondertekening kan het nog enige weken duren voor deze ondertekening niet meer vindbaar is via zoekmachines.

STEUN PETITIES.NL

Met uw gift (geld of tijd) wordt de website beter. http://petities.nl/doneren voor details.

STOPZETTEN E-MAILS

U heeft bij het ondertekenen aangegeven maximaal drie e-mails te willen ontvangen. Als u van gedachten bent veranderd en de resterende e-mails niet wilt ontvangen dan kunt u dat aangeven op:
<knip wegens specifieke op maat URL knip>

We verzekeren u dat uw persoonlijke gegevens goed beschermd zijn door de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Dat wil zeggen dat uw gegevens nergens voor gebruikt worden behalve voor het doel waarvoor u ze heeft opgegeven.

© Het Stop pesten op het Werk .nu team portal in opbouw

Geen opmerkingen:

Een reactie posten