zondag 11 oktober 2015

Pestkoppen op het werk belonen of straffen?

Vraag: Pestkoppen op het werk belonen of straffen?

Het antwoord is: De pestkoppen aanspreken op gedrag en afdwingen preventie.

Adriba VU en Stichting Pesten op de werkvloer promoten een methode genaamd Organizational Behavior Management (OBM) waarbij de pestkoppen op het werk niet bestraft worden, maar waarbij positief gedrag van de pesters beloond wordt.

'Pesters op kantoor moet je niet straffen, maar belonen.'
http://www.nrcq.nl/2014/10/29/pesters-op-kantoor-moet-je-niet-straffen-maar-belonen
'Werkgever moet pestend personeel niet straffen'
http://www.nu.nl/carriere/3910769/werkgever-moet-pestend-personeel-niet-straffen.html
Waarom gedragverandering
http://www.adriba.vu.nl/nl/gedragsverandering/waarom/#.Vhqo4_ntlBc
Seminar 'Pesten op het werk' 30 oktober 2014
http://www.adriba.vu.nl/nl/nieuws-agenda/nieuwsarchief/2014/seminar-pesten-op-het-werk-op-30-oktober.asp

27 september 2016 doet Stichting Pesten op de werkvloer opnieuw een (voorzichtige) poging om de methode van het belonen van goed gedrag te promoten:
http://www.nu.nl/ondernemen/4327898/vijf-tips-werkgevers-pesten-werk-voorkomen.html

Daar staat tegen over dat er door steeds meer mensen wordt gezegd, pesten op het werk moet bestraft worden.

In België is m.i.v. 01 juli 2011 pesten op het werk ondergebracht in het wetboek van strafrecht
http://oud.pestenophetwerk.net/Juridisch/Juridisch%20update.html
Advocaat zegt bestraf pesten op werkvloer
http://www.metronieuws.nl/binnenland/2015/05/advocaat-bestraf-pesten-op-werkvloer
Lezers De Telegraaf zeggen 'Pesten op het werk strafbaar stellen'
http://www.telegraaf.nl/watuzegt/24108128/__Pesten_op_het_werk_strafbaar_stellen__.html
Pleidooi voor straffen pestkoppen op het werk
http://www.destentor.nl/regio/hardenberg/pleidooi-voor-straffen-pestkoppen-op-het-werk-1.5144970

Het antwoord is: De pestkoppen moeten aangesproken worden op hun gedrag en de nu veelal afwezige preventie dient te worden afgedwongen. Door pesten op het werk in het wetboek van strafrecht op te nemen, ontstaat een situatie dat er een stok achter de deur is waarmee de nu veelal afwezige preventie kan worden afgedwongen.

Je kunt wel ergens een flitspaal neerzetten om de maximumsnelheid te handhaven op verkeers onveilige locaties, maar als het overschrijden van de maximum snelheid en het in gevaar brengen van andere verkeersdeelnemers niet strafbaar is, dan staat die flitspaal daar voor jan met de korte achternaam.

Wil je pesten op het werk effectief aanpakken? Kies dan voor pesten op het werk in het wetboek van strafrecht, en kies daarmee voor het afdwingen van preventie. Het alternatief is blijven aanmodderen en de kosten van pesten op het werk op het bordje blijven leggen van de slachtoffers en de belasting- en premiebetalers.

Voor hen die nog niet overtuigd zijn: de pestkoppen op de werkvloer worden al jaren beloond voor hun gedrag, of in de vorm van dat slachtoffers gedwongen worden overgeplaatst, of dat slachtoffers ontslagen worden, of dat sommige slachtoffers zelfmoord plegen, of dat slachtoffers zelf elders werk zoeken en vinden, of dat de pestkoppen promotie krijgen, of (vult u maar in). Dat belonen van de pestkoppen, heeft nou niet bepaald gunstige resultaten opgeleverd. Menig slachtoffer van pesten op het werk, schiet bij wijze van spreken dan ook in de lach (als het niet zo ernstig was) als er gepraat wordt over het belonen van de pestkoppen op het werk om hun gedrag te beinvloeden.

In geld uitgedrukt: het aanspreken van pestkoppen op het werk is gratis (vergt alleen enige lef) en levert mits goed aangepakt o.a. besparingen op het ziekteverzuim op, het belonen van pestkoppen op het werk via Organizational Behavior Management (OBM) is zacht gezegd niet gratis.


Petitie 'Pesten op het werk in het wetboek van strafrecht'
http://stoppestenophetwerk.petities.nl/

Update 29 september 2016:
Het is niet duidelijk of er anno september 2016 nog een samenwerking is tussen Adiba VU en Stichting Pesten op de werkvloer. Naar verluidt is er juni 2016 door de Vrije Universiteit besloten dat Adriba VU de relaties met Stichting Pesten op de werkvloer moet verbreken.

© Het Stop pesten op het Werk .nu team portal in opbouw.
Actiegroep Stoppestenophetwerk.nu geeft geen anti-pest trainingen.
Daarom doet actiegroep Stoppestenophetwerk.nu niet aan acquisite en marketing.

P.S. Indien de pestkop op het werk iemand is met een vorm van narcisme, dan kan het zijn dat als er sprake is van een ernstige vorm van narcisme, er een speciale aanpak nodig is. Raadpleeg daarvoor een deskundige of deskundigen. Wij van Stoppestenophetwerk.nu hebben op dit moment niet die specifieke kennis en ervaring in onze kringen. Wel hebben diverse slachtoffers van pesten op het werk in onze kringen te maken gehad met de handelwijze van mensen met narcisme (op de werkvloer). Ook hier geldt stop pesten op de werkvloer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten